lördag 27 september 2008

Jag såg just att två ord numera saknas i Svenska akademiens ordlista. Det ena är "fattigstuga". Det andra "mammonsträl". Givetvis saknas en mängd andra ord också. När fler ord tillkommer (sms:a, nakenchock, trängeselskatt etv etc) blir det ju svårt att ha kvar gamla ord vilkas betydelse ingen längre känner till.

Rättstavningsprogrammet i Blogger lägger till ett rött streck under "mammonsträl". Synd, tycker jag. Det är ett fint ord. Dess betydelse kanske inte är så knepig att lista ut för en någorlunda språkligt bevandrad människa.

Mammon: pengarnas gud
Träl: ett slags slav

Mammonsträl = slav under pengarna. Nu om något borde väl detta ord vara aktuellt, inte sant? Ironiskt med tanke på att det nu inte längre finns. Men SAOL är knappast allsmäktig. Det finns inga lagar om hur vi får stava och inte. Den senaste svenska stavningsreformen ägde rum 1916. I flera andra länder finns lagar om hur man får låna ord. En nyligen antagen rysk lag förbjuder engelska låneord. Kanske litet lustigt, med tanke på att både den nuvarande ryske presidenten och den egentlige presidenten, Putin, hyllar Dima Bilan som vann Eurovison Song contest med en engelskspråkig låt.

Inga kommentarer: