söndag 21 september 2008

Litteratur

Jag har märkt att jag bloggar ovanligt lite om böcker, trots att det är ett av mina intressen. Därför sammanställde jag en liten lista över senast lästa böcker, och böcker jag läser just nu.

Den senaste boken jag läste ut är HP Lovecraft's "Fallet Charles Dexter Ward". Den har tidigare getts ut under namnet "Gengångaren". Den nya översättningen av Gunnar Gällmo ges ut av Vertigo förlag, som kanske är det enda svenska bokförlaget jag gillar. Framförallt specialiserar de sig på erotisk litteratur (Markis de Sade, Leopold von Sacher-Masoch osv), men de ger även ut en den gotiska skräckberättelser och grekiska dramer.

Jag har läst det mesta Lovecraft har skrivit, framförallt Sam J Lundwalls klassiska översättningar från 80-talet, men även den del på engelska. Faktiskt föredrar jag att läsa på svenska, trots att jag egentligen är starkt emot översättningar.

Fick även hem "Rummet, virveln och den döda flickan" av Edgar Allan Poe, också den utgiven på Vertigo. Poe har det mesta jag gillar. Det är gotiskt, dekadent och mörkt; dystert, fasansfullt och underbart vackert. Poe såg aldrig sig själv som författare, utan som poet. Det märks tydligt i hans noveller, där språket används för att skapa en stämning, snarare än för att föra historien framåt.

Just nu funderar jag på att ta itu med Nietszches "Beyond good and evil". Jag har bara tittat i den som hastigast och insett att det knappast är något man sätter sig ned och läser litet över lunchrasten. Vertigo förlag har för övrigt nyligen gett ut "Så talade Zarathustra" i översättning av Nikanor Tetratologen, som kanske är mest känd för de incestuösa berättelserna om en ung pojke och hans morfar i de djupa västerbottniska skogarna. Tyvärr finns den ännu bara som inbunden, och jag har inte råd att köpa riktiga böcker, utan håller mig till paperbacks.

För närvarande läser jag Neil Gaiman's Newerwhere. Jag förknippar kanske främst Gaiman med Sandman, som gavs ut under det sena 80-talet av Vertigo (det andra vertigo som ger ut DC:s vuxenserier, alltså). Den breda massan kanske förknippar honom med "Stardust". Nåväl, Neverwhere är en modern fatasyroman, nästan i stil med Harry Potter. Fast välskriven och fylld av brittisk humor, nästan i klass med Terry Pratchett.


Lade just märke till att det här inlägget blev ganska långt. Jag tvivlar på att någon faktiskt läste allt, men det är min blogg och jag skriver för min egen skull.

Inga kommentarer: